Tο economico, σε συνεργασία με την εταιρεία Συμβούλων για χρηματοοικονομικές υποθέσεις ProVisions, παρουσιάζει και εξηγεί τις ρυθμίσεις της εβδομάδας που αναφέρονται σε επενδυτικά και χρηματοδοτικά, εταιρικά και εργασιακά ζητήματα. Σήμερα παρουσιάζονται: Τα τρία νέα μητρώα πιστοληπτικού «σκορ», το Μητρώο Αυτόματων Πωλητών και οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ 2026
Τρία νέα μητρώα πιστοληπτικού «σκορ»
Το οικονομικό αποτύπωμα κάθε πολίτη και επιχείρησης μπαίνει για πρώτη φορά κάτω από έναν κοινό ψηφιακό «φακό». Τρία νέα μητρώα που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις οφειλές, τα δάνεια και τις πληρωμές προς Δημόσιο και ιδιώτες, δημιουργώντας ένα ενιαίο προφίλ φερεγγυότητας για όλους.
- Στην πράξη, το Δημόσιο, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα έχουν πρόσβαση (με συγκατάθεση του πολίτη) σε πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για το οικονομικό του ιστορικό – κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.
Όπως ανακοίνωσε η Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο συνέδριο Prodexpo 2025:
Το πρώτο σύστημα, το Μητρώο Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, θα συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.λπ.) και θα αποδίδει σε κάθε πολίτη μια βαθμολογία οικονομικής συμπεριφοράς. Το λεγόμενο «credit score» θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τράπεζες ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να ελέγχουν τη φερεγγυότητα του πελάτη – πάντα με τη συναίνεσή του. Για να συμπεριληφθούν και τα ενοίκια στο σύστημα, απαιτείται νέα ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΟΙΚ εξετάζεται για το 2026.
Το δεύτερο, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί καταγράφονται όλα τα δάνεια – στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά – με το ιστορικό πληρωμών, τις καθυστερήσεις, τα υπόλοιπα και τις εξασφαλίσεις (υποθήκες, προσημειώσεις, δικαστικές αποφάσεις). Έτσι, μια τράπεζα που εξετάζει νέο αίτημα θα έχει πλήρη εικόνα για το παρελθόν του δανειολήπτη, μειώνοντας το πιστωτικό ρίσκο και αποτρέποντας περιπτώσεις πολλαπλού δανεισμού ή «κόκκινων» αλυσίδων οφειλών.
Το τρίτο, το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, που βρίσκεται υπό τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα ενοποιεί τα στοιχεία από Δημόσιο, τράπεζες και servicers, παρέχοντας στο οικονομικό επιτελείο μια ανωνυμοποιημένη εικόνα του ιδιωτικού χρέους στη χώρα. Μέσω αυτού, θα εντοπίζονται εγκαίρως περιοχές ή κλάδοι με αυξημένες οφειλές, θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις και θα σχεδιάζονται στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης.
Για να γίνει κατανοητό πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα:
- Ένας επαγγελματίας που καθυστερεί τον ΕΦΚΑ αλλά πληρώνει εγκαίρως το δάνειό του θα εμφανίζεται με μέση πιστοληπτική βαθμολογία· αν εξοφλήσει τις εκκρεμότητες, το σκορ του θα βελτιωθεί, διευκολύνοντας νέα χρηματοδότηση.
- Ένας ιδιοκτήτης που δηλώνει τα ενοίκια και δεν έχει φορολογικές οφειλές θα θεωρείται χαμηλού ρίσκου, με καλύτερη πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα.
- Αντίθετα, κάποιος με παγωμένα δάνεια και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα έχει χαμηλό σκορ, κάτι που θα δυσκολεύει μελλοντικούς διακανονισμούς ή επιδοτήσεις.
Το θεσμικό πλαίσιο των μητρώων υπάρχει ήδη και επεκτείνεται: ο Ν. 4972/2022 και η Πράξη 2691/2023 της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζουν τη λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ενώ ο Ν. 5072/2023 και η ΚΥΑ 25457 ΕΞ 2024 θεμελιώνουν το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους.
Όλα εντάσσονται σε ευρύτερο έργο ψηφιακής διαλειτουργικότητας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας ως το 2026.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη δοκιμάσει την πρώτη φάση διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ το ΥΠΕΘΟ προχωρά στις προδιαγραφές για το λογισμικό που θα επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση των μητρώων.
Μητρώο Αυτόματων Πωλητών
Στη δημιουργία Μητρώου Αυτόματων Πωλητών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με στόχο την πλήρη καταγραφή και παρακολούθηση όλων των μηχανημάτων που λειτουργούν στην αγορά.
Ειδικότερα, με την Α.1143/2025 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται το περιεχόμενο, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των Δηλώσεων Αυτόματων Πωλητών που απαιτούνται για τη δημιουργία και την τήρηση του σχετικού Μητρώου.
Ως Αυτόματοι Πωλητές θεωρούνται όλα τα μηχανήματα που πωλούν και διανέμουν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές, λαμβάνοντας αυτόματα το σχετικό αντίτιμο, χωρίς την παρουσία προσωπικού.
Όλες οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται Αυτόματους Πωλητές, είτε ιδιόκτητους είτε μισθωμένους, οφείλουν να τους δηλώσουν στο Μητρώο, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται εντός ή εκτός της επαγγελματικής τους εγκατάστασης.
Εξαιρούνται από το Μητρώο τα μηχανήματα που λειτουργούν με κέρματα ή μάρκες και προσφέρουν υπηρεσίες ψυχαγωγίας ή τυχερών παιγνίων (όπως παιχνιδομηχανές και παιγνιομηχανές).
Η δημιουργία και τήρηση του Μητρώου αποτελεί απαραίτητο βήμα για τον συντονισμό της εγκατάστασης ταμειακών συστημάτων στους Αυτόματους Πωλητές και τη διασύνδεσή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, για τη διασφάλιση της φορολογικής συμμόρφωσης του κλάδου.
- Από 14/11 έως και 12/12/2025, οι Δηλώσεις Έναρξης Εκμετάλλευσης για τους Αυτόματους Πωλητές που ήδη λειτουργούν κατά τη δημοσίευση της σχετικής Απόφασης,
- Έως και 12/01/2026, οι Δηλώσεις για έναρξη, παύση ή μεταβολή εκμετάλλευσης Αυτόματων Πωλητών που πραγματοποιήθηκαν από την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης έως και 30/11/2025.
Η υποβολή των δηλώσεων ξεκινά στις 14/11/2025, είτε μέσω διεπαφής (API) είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Μητρώο Αυτόματων Πωλητών.
ΕΝΦΙΑ 2026
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που κατοικούν μόνιμα σε 12.720 οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους θα δουν μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ του 2026 και πλήρη απαλλαγή από το 2027.
Η έκπτωση αφορά μόνο την κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Δεν ισχύει για εξοχικά, οικόπεδα ή αγροτεμάχια.
Επιπλέον, περίπου 400.000 νοικοκυριά που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα) θα λάβουν έκπτωση 10% έως 20% στον φόρο.
Σε περιπτώσεις όπου συνδυάζονται χαμηλό εισόδημα, ασφάλιση και κύρια κατοικία σε μικρό οικισμό, το συνολικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το 50%.
Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για όσους πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
- Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ ανά μέλος.
- Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.
- Αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για ζευγάρι και 200.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
- Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ διατηρούν οι πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια.
Αντίθετα, αυξημένο φόρο θα πληρώσουν όσοι:
- Απέκτησαν ακίνητα μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς μέσα στο 2025, ειδικά αν η αξία τους υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.
- Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί στη νέα αυξημένη επιφάνεια που δηλώθηκε στο Ε9.
Όσον αφορά στις απαλλαγές για πληγέντες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς) εξακολουθούν να απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ του 2026 θα αποσταλεί στις αρχές Μαρτίου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου. Ως τότε, οι φορολογούμενοι θα μπορούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο έντυπο Ε9, ώστε να αποφύγουν λάθη και άδικες χρεώσεις στα νέα εκκαθαριστικά.
Άρθρο της ProVisions @ economico.gr – 25 Οκτωβρίου 2025




